Jogurt bez laktozy, jogurt sojowy, a może jogurt kokosowy? Który wybrać, aby oprócz pysznego smaku, dostarczał cennych minerałów? Czy popularny sklep Biedronka, Lidl posiada tego typu produkty?
Wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego jadłospisu bez jogurtu. Jednak, co w sytuacji, gdy spożywanie go, staje się przyczyną dolegliwości związanych z układem trawiennym? Czy wykluczenie rozwiąże problem? Wybór produktu, jakim jest jogurt bez laktozy, który posiada lekkostrawne właściwości, pomoże zaradzić trudnościom gastrycznym.
Laktoza to dwucukier, który nie jest należycie trawiony przez niektóre organizmy. Brakuje enzymu, który mógłby rozłożyć laktozę na cukier prosty – stąd wszelkie dolegliwości związane z trawieniem.
Na problemy związane z nietolerancją laktozy cierpią zarówno dzieci jak i dorośli. Osoby te, mogą jednak zadbać o swój jadłospis, sięgając po nabiał, nie zawierający uczulającego dwucukru. Można skorzystać z ofert od różnych producentów i wybrać produkt, który spełni wszelkie oczekiwania. Zwłaszcza dla najmłodszych – sięgnięcie po jogurt sojowy, lub też jogurt kokosowy, pomoże rozwiązać problemy związane z układem trawiennym.
Nabiał, a nietolerancja laktozy
Osoby zmagające się z alergią lub nietolerancją laktozy nie muszą już wprowadzać ograniczeń w swoich dietach. Wystarczy wybrać inny wariant ulubionego nabiału, czyli między innymi kefir bez laktozy lub różnorodne jogurty, które nie zawierają uczulającego składnika. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy spróbować nowych smaków i wybrać ulubiony!
Decydując się na kefir bez laktozy, otrzymać można produkt o wyjątkowo delikatnym, naturalnym smaku. Produkt ten nie zawiera:
- cukru
- słodzików
- barwników
Posiada natomiast w swoim składzie bakterie probiotyczne, które mają pozytywny wpływ na układ trawienny, a także wzmacniają odporność. To doskonały wybór przy antybiotykoterapii.
Jogurt wegański – idealny wybór dla wegan i nie tylko
Obecnie pojawia się coraz więcej produktów dedykowanych dla osób, które z różnych powodów nie mogą, lub nie chcą spożywać standardowych wersji jogurtów. Dla wegan i miłośników artykułów wyłącznie roślinnych, przygotowano specjalnie miejsca na półkach sklepowych, gdzie można znaleźć jogurt wegański i różne jego rodzaje, takie jak jogurt kokosowy lub też jogurt sojowy. tego rodzaje produkty można kupić w sklepie Biedronka i Lidl. To także doskonała opcja dla tych, którzy zmagają z nietolerancją laktozy.
Produkty te są smaczne i zawierają cenne składniki, które uzupełniają zapotrzebowania na:
- wapń
- witaminy B2, B12
- witaminę D
Nabiał wegański staje się coraz popularniejszy i z powodzeniem włącza się go do codziennej diety, także przez osoby, które spożywają produkty bogate w mleko odzwierzęce bez laktozy. Jest to doskonały sposób na urozmaicenie swoich deserów, w różne połączenia smakowe – od naturalnego, limonkowego, wiśniowego, po ananasowe, czy też jagodowe.
Jogurt wegański dostarcza cennego zapotrzebowania na białko, pochodzące z:
- nasion soi,
- nasion grochu,
- nasion lnu
- migdałów,
- nerkowców,