Ser bez laktozy

serek bez laktozy w domu

Jaki ser bez laktozy wybrać w przypadku przejścia na specjalistyczną dietę? Czy ser twarogowy bez laktozy nadaje się do domowych wypieków? Jaki smak ma serek wiejski bez laktozy? – to częste pytania, które pojawiają się w momencie usłyszenia diagnozy dotyczącej problemów trawiennych.

Jaki wybrać ser bez laktozy?

Osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, mierzą się z wątpliwościami dotyczącymi zmian w swoim jadłospisie – które produkty wykluczyć na diecie, albo jak zmodyfikować dania, aby nie powodowały trudności żołądkowych? Producenci żywności odpowiadają na potrzeby konsumentów, zmagającymi się z problemami trawiennymi i wprowadzają na rynek coraz więcej artykułów nie powodujących uczuleń. Możesz więc wybrać ser bez laktozy, twaróg bez laktozy, a nawet serek wiejski bez laktozy. Nie musisz już wykluczać ulubionych produktów, w trakcie przygotowania codziennych dań na diecie. Możliwości jest mnóstwo! Wybierz serek bez laktozy, jako ulubiony deser, serek wiejski bez laktozy do smarowania pysznych kanapek i uzupełnienia dziennego zapotrzebowania na białko. A może ser żółty bez laktozy lub mozzarella bez laktozy do pizzy? Wariantów jest mnóstwo, warto spróbować jogurt bez laktozy, zakupiony w dyskoncie.

Nietolerancja laktozy to problem, który często dotyka zarówno dorosłych jak i dzieci. Schorzenie to wynika z braku lub zaniku enzymu, który odpowiada w naszym organizmie za rozkładanie laktozy na cukier prosty. Na szczęście obecnie mamy dostęp do różnorodnych produktów, będących pysznymi wariantami.

serek wiejski

Laktoza jest dwucukrem obecnym w mleku pochodzenia zwierzęcego. Z reguły jest on nieszkodliwy, jednak u niektórych osób może powodować niekorzystne reakcje, między innymi:

  • nudności, 
  • bóle brzucha, 
  • lub też biegunki. 

Zatem, jeśli zauważysz u siebie niepożądane reakcje po spożyciu twarogu lub mleka, wówczas warto udać się do odpowiedniego specjalisty.

Ser twarogowy bez laktozy do wypieków

Ser twarogowy bez laktozy doskonale nadaje się do wszelkich wypieków. Nie ma żadnej różnicy w smaku, czy też konsystencji względem standardowej wersji. Można przy jego pomocy tworzyć wytrawne i słodkie dania kuchni polskiej. Doskonale nada się do farszu na pierogi, do naleśników, a także, jako główny składnik sernika na zimno. Aby potrawa wyszła bardziej fit, warto do jej przygotowania użyć smacznego produktu, jakim jest twaróg chudy bez laktozy. Chudy nabiał będzie mniej kaloryczny, jednak dostarczy również uboższe ilości witamin, zwłaszcza tych, które rozpuszczane są w tłuszczach. Podczas przygotowania domowych wypieków warto zaopatrzyć się w mascarpone bez laktozy – ten lekkostrawny ser miękki, pozbawiony jest uczulającego dwucukru i doskonale nada się, jako dodatek do smakowitych mas. 

Dieta bez laktozy wyklucza ograniczenia

Dieta bez laktozy nie musi oznaczać jedynie ograniczeń i rezygnacji z ulubionych produktów i dań. Takie wyroby jak masło, czy też mleko, posiadają obecnie warianty, nie zawierające uczulającego składnika. Z powodzeniem mogą być włączane do codziennego jadłospisu, bowiem są lekkostrawne i nie odbiegają smakowo od swoich standardowych wersji. Już nie musisz wykluczać nabiału ze swojego jadłospisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.