Bliskim osobom lub zaproszonym gościom z nietolerancją laktozy, możemy podać prawdziwą gorzką czekoladę bez laktozy niezawierającą mleka i jego cukru mlecznego.
Ten produkt czekolada bez laktozy jest w pełni wegański, powstaje z połączenia poniższych składników roślinnych:
- miazga kakaowa
- tłuszcz kakaowy
- cukier
- dodatki aromatyzujące np. ziarna wanilii.
Niektóre deserowe czekolady bez laktozy także mogą być spożywane przez osoby mające problemy z niedoborem laktazy. Zwykle nie zawierają w swoim składzie mleka, są natomiast bardziej słodkie i mają mniejszą zawartość miazgi kakaowej. Jaka czekolada w takim razie zawiera laktozę?
W składzie czekolady mlecznej i białej obecne są mleczne surowce takie jak:
- pełne mleko w proszku
- odtłuszczone mleko w proszku,
- śmietanka w proszku
- tłuszcz mleczny
- serwatka w proszku (z mleka)
- czysta laktoza.
Wiedząc wcześniej, że w grupie gości znajdą się osoby z nietolerancją laktozy, warto czekoladę mleczną zastąpić czekoladą bez laktozy, a krem śmietanowy przyrządzić na bazie śmietany bez laktozy, aby serwowane desery mogły być spożywane przez wszystkich zaproszonych.