Słodycze bez laktozy

deser- słodycze bez laktozy

Będąc w pełni zdrowymi mamy nieograniczony wybór słodkiego dodatku do porannej kawy. Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy, muszą wybierać słodycze bez laktozy, aby unikać nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu zakazanego deseru. Ku uciesze tych osób na półkach sklepowych pojawiło się więcej słodkości, takich jak czekolada bez laktozy czy lody bez laktozy, które są bezpieczną alternatywą przy zaburzeniach trawienia laktozy. Zastąpienie składników z zawartością laktozy odpowiednimi zamiennikami, pozwala stworzyć tort bez laktozy, którego będzie mógł skosztować każdy gość urodzinowego przyjęcia czy wesela. Z biegiem czasu bardziej popularne stały się różnego rodzaju ciasta bez laktozy, zaczęły je oferować nawet niewielkie lokalne kawiarnie.

Słodycze bez laktozy w sklepach

Przy schorzeniu, jakim jest nietolerancja laktozy, musimy uważnie wybierać nie tylko samo mleko i jego przetwory, ale także pieczywo, słodycze bez laktozy (w tym także czekoladę), sosy oraz dania gotowe. słodycze bez laktozy Biedronka i Lidl mogą być znakomitym rozwiązaniem dla osób szukających słodyczy bez laktozy. Ten cukier mleczny znajduje się w wielu produktach używanych do produkcji ciast i słodyczy m.in.: serwatce, maślance, twarogu, maśle czy budyniu.

W sklepach można znaleźć gotowe słodycze bez laktozy, takie jak:

  • gumy Mamby uwielbiane przez najmłodszych
  • lody wegańskie, lody bez laktozy (Symfonia, Carte D’Or)
  • krem czekoladowo-orzechowy bez laktozy
  • sorbety
  • pastylki miętowe, cytrynowe i pomarańczowe (Wawel)
  • herbatniki z jabłkiem lub owocami leśnymi (Sunbites)
  • wafle ryżowe w czekoladzie deserowej etc.
lody wegańskie

W deserach mlecznych jako substytut mleka krowiego i jego pochodnych, stosowane są roślinne alternatywy wolne od laktozy, takie jak:

  • mleko sojowe – najpopularniejsza alternatywa mleka krowiego, dostępne w różnych smakach (wanilia, czekolada, banan), do gotowania, pieczenia, dodatek do kawy
  • mleko kokosowe – doskonałe do gotowania i pieczenia
  • olej kokosowy
  • margaryna bezmleczna
  • jogurty kokosowe lub sojowe
  • śmietana roślinna
  • napoje roślinne: ryżowy (niskokaloryczny dodatek do słodyczy bezglutenowych) orkiszowy, migdałowy (dodatek do kawy), owsiany (zalecany dla cukrzyków).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *