Czy catering dietetyczny bez glutenu i nabiału jest dobrym wyborem dla każdego? Niestety nie, a wciąż wiele osób wyklucza te produkty z jadłospisu. Zanim ślepo podążysz za modą, upewnij się, czy dana dieta nie przyniesie Ci więcej szkody niż pożytku. Sprawdzamy, kto skorzysta na zamówieniu cateringu dietetycznego bez glutenu i nabiału.
Diety eliminacyjne nigdy nie wychodzą z mody – zmieniają się jedynie grupy produktów, które są „zakazane”. Przy redukcji najczęściej należy zrezygnować z węglowodanów, ale w ostatnim czasie na celowniku znalazł się też nabiał. Wykluczenie produktów zawierających gluten i laktozę może być korzystne w przypadku osób z celiakią, SIBO lub nietolerancjami pokarmowymi innego pochodzenia. Jednak eliminowanie dużej części składników codziennej diety bez wyraźnej przyczyny nigdy nie jest dobrym pomysłem.
Zdrowy catering dietetyczny – co powinien zawierać?
Ostatnimi czasy gluten cieszy się złą sławą. Coraz więcej osób wyklucza z diety produkty zbożowe – niektórzy ze względu na problemy trawienne, inni z nadzieją na schudnięcie lub w pogoni za żywieniowymi trendami.
Nabiał również jest częstą przyczyną rewolucji żołądkowych czy pogorszenia kondycji skóry. Wiele osób zauważa poprawę samopoczucia po odstawieniu produktów mlecznych i zbożowych, jednak często jedynie maskują w ten sposób objawy.
Zdrowa dieta powinna zawierać różnorodne składniki, nie tylko w celu dostarczania pełnej gamy wartości odżywczych, ale też wzbogacania mikrobioty jelitowej. Nabiał jest ważnym źródłem pożywienia dla pożytecznych bakterii, podobnie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, które często zawierają mniejszą lub większą ilość glutenu.
Jeśli czujesz się lepiej po wykluczeniu węglowodanów i laktozy, a nie masz stwierdzonej alergii pokarmowej, prawdopodobnie Twoja mikrobiota jelitowa nie jest w najlepszej kondycji. Wykluczenie całych grup produktów spożywczych bez konsultacji z dietetyczką lub gastrologiem jedynie pogłębi problem.
Najlepszy catering dietetyczny przy nietolerancjach pokarmowych
Przy nietolerancjach pokarmowych czy zespole jelita drażliwego eliminacja glutenu i laktozy bywa konieczna, jednak lepiej unikać komponowania posiłków na własną rękę. Wystarczy śladowa ilość niedozwolonego składnika, aby narazić na szwank swoje zdrowie. Zwłaszcza gluten potrafi pojawiać się w najmniej spodziewanych produktach.
Zamiast spędzać godziny na czytaniu składów i wymyślaniu przepisów, lepiej zamówić catering dietetyczny bez glutenu i nabiału, który został skomponowany przez dietetyków. Profesjonaliści wiedzą, jak połączyć bezpieczne produkty w smaczny sposób, a przy okazji dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Ceny cateringu a jego jakość – czy najdroższy zawsze oznacza najlepszy?
Dzięki szerokiej ofercie diet pudełkowych nie musisz przepłacać za profesjonalny catering. Co prawda, opcje dla osób z problemami zdrowotnymi są nieco droższe od standardowych diet odchudzających, jednak na ostateczną cenę wpływa wiele parametrów m.in. kaloryczność i liczba posiłków.
Kiedy w grę wchodzi Twoje zdrowie, warto dokładnie sprawdzić opinie dotyczące firmy. Niektórzy dostawcy więcej inwestują w marketing niż w doświadczonych dietetyków, przez co ich posiłkom daleko do dobrej jakości, nawet pomimo wysokiej ceny. Przed podjęciem decyzji najlepiej przejrzeć stronę, recenzje, a swoją przygodę z cateringiem zacząć od zestawu próbnego.